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건강상식

임신성 빈혈 [How to Deal with Gestational Anemia]

by desert-fox 2021. 1. 11.
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임신성 빈혈 예방이 왜 중요할까요?

 

 - 임신을 하게 되면 모체의 혈액량이 크게 증가하는데 비하여 적혈구, 헤모글로빈의 양은 상대적으로 증가량이 적어 빈혈이 생기기 쉽습니다.

 

- 임신기에는 철 결핍성 빈혈이 많이 일어나는데, 이 철 결핍성 빈혈은 조산이나 사산의 위험을 높입니다. 이를 예방하기 위해서는 철분 영양관리가 필요합니다.

 

*빈혈이란? 
빈혈이란 적혈구의 수 또는 헤모글로빈 양이 건강한 사람보다 감소되어 있는 상태를 말합니다.

 

 

 

임신기에 빈혈은 왜 일어날까요?

 

- 임신기에는 모체의 혈액량이 증가하며, 태아와 태반 형성에 따른 철의 필요량이 증가합니다. 따라서 임신 중 철 결핍은 가장 흔히 일어날 수 있는 문제입니다.

 

 - 철은 헤모글로빈의 구성성분으로, 부족하게 되면 산소 운반능력이 떨어져 빈혈이 일어나게 되므로 결핍되지 않도록 주의해야합니다.

 

 

 

 

 

 

임신성 빈혈을 예방하기 위해서는 어떻게 해야 할까요?

 

- 임신성 빈혈을 예방하기 위해서는 하루 25~40mg의 철분 보충을 권장합니다. 


 - 철분이 많은 식품은 육류, 육류의 간, 달걀, 콩류, 시금치, 깻잎, 무청, 쑥갓, 복숭아 등이 있습니다(쑥 1/3컵에는 약 8mg의 철분이 함유되어 있으므로 1컵을 섭취하면 하루 섭취량을 충족할 수 있습니다). 


 - 음식으로 철분섭취가 힘들 경우 보충제로도 섭취할 수 있는데, 임신 3~4개월부터 섭취하는 것이 좋습니다. 그러나 과다한 철분섭취는 아연의 흡수를 방해할 수 있으므로 아연 함량이 많은 굴, 조개 등의 식품을 충분히 먹는 것이 좋습니다.

 

 

 

관련 건강기능식품은 어떤 것이 있나요?

 

- 철분 또는 엽산을 기능성원료로 한 건강기능식품은 빈혈을 예방하는데 도움을 줍니다. 


 - 철분과 엽산 등 영양소 제품은 하루 섭취량이 1일 영양섭취기준의 최소 30% 이상을 충족해야 하며, 상한섭취량 이상 섭취하지 않도록 해야 합니다.

 

 

 

 

 

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# Why is prevention of pregnancy anemia important?  

 - Considering the significant increase in blood volume in the mother body, the amount of red blood cells and hemoglobin is relatively small, making it easier to develop anemia.  
 - Many iron deficiency anemia occur during pregnancy, which increases the risk of premature birth or stillbirth. To prevent this, iron nutrition management is needed.  

*What is anemia?  
Anemia is a condition in which the number of red blood cells or the amount of hemoglobin is reduced to a healthy person.  



# Why do anemia occur during pregnancy?  

 - During pregnancy, the blood volume of the mother increases, and the need for iron increases with fetal and placenta formation. Therefore, iron deficiency during pregnancy is the most common problem.  
 - Iron is a component of hemoglobin. If insufficient, oxygen transportation may be reduced, causing anemia, so be careful not to be deficient.  



# What should we do to prevent gestational anemia?  

 - To prevent gestational anemia, 25 to 40 mg of iron per day is recommended.  
 - Foods high in iron include meat, meat liver, eggs, beans, spinach, perilla leaves, radish greens, mugwort, and peaches (a cup of mug contains about 8mg of iron, so 1 cup of it can meet your daily intake).  
 - If iron intake is difficult with food, you can take it as a supplement, and it is recommended to take it from three to four months before pregnancy. However, it is recommended that you eat enough foods such as oysters and clams, which are high in zinc, as excessive iron intake may prevent the absorption of zinc.  



# What are the related health functional foods?  

 - Health functional foods with iron or folic acid as a functional ingredient help prevent anemia.  
 - Nutrient products such as iron and folic acid should meet at least 30% of the daily nutrition intake standard and should not exceed the upper limit.

 

 

 

 

[source : 식품안전나라/www.foodsafetykorea.go.kr]

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